torsdag 14. oktober 2010

Grønlangkål med Toskansk palmekål

Koker Vendsysselsk grønlangkål på toskansk palmekål og med svineskank



 
Den toskanske palmekål(en type grønnkål) en en av de ting jeg absolutt kommer til å satse på videre. Den fikk litt angrep av kålfluer i sommer, men den sto ved siden av hovedkålen. Hovedkålen ble svært angrepet og jeg tok dem vekk og etter det kom de seg bra og kommer til å gi bra utbytte.

Svineknoke/svineskank og grønkål(palmekål) i trykkoker

Ca 1,5 kg lett saltet svineknoke(skank)
En grytefull med ribbet palmekål
3-4 gulerøtter i stykker
1 løk i båter
6 dl grønnsaksbuljong
Hel pepper
Hel koriander
Et dryss med sukker
2-3 lauerbærblad

Kokes en time på trykk og avkjøles naturlig

Hva angår kålens videre skjebne har jeg hentet inspirasjon  fra nettet og hva som senere viste seg å være hjemmesiden til min fars fetter:


Vendsysselsk grønlangkål
Grønkålen er forbundet med mange traditioner. - Specielt ved juletid indgår den i mange egnsretter, hvor den mest kendte vel er grønlangkålen, hvor de mest berømte vel er den Vendsysselske og den Sønderjyske udgave.
I Vendsyssel har man kendt og anvendt grønkålen længe, sikkert fordi den både er hårdfør og ret nem at få til at gro på de ikke altid lige gode jorder, men også fodi den før fryseren og køleskabets tid var en meget vigtigt vintergrønsag. - Grønlangkålen blev kogt i forbindelse med kogningen af sulekosten - flæsk, rullepølse og andet - lige op til juledagene. De fremstillede boller kunne så holde sig julen over. Grønlangkål blev ikke serveret ved selve julemiddagen, men den var sædvanligvis med på bordet ved julefrokosterne i juledagne. Nogle steder har traditionen endda lydt på grønlangkål som morgenmad, hver dag i hele julen frem til Hellig Tre Kongers Aften!
Der findes sikkert ligeså mange opskrifter på grønlangkål, som der er vendelboer. Om det er tilberedningen ("skal kålen koge i 4 eller 5 timer?") eller det er tilbehøret ("er det kogt eller stegt medister?") er man dog altid rørende enige om en ting - der blev serveret øl og snaps til!
Tilberedning af grønlangkålen:
Grønkålen skal helst have fået den første frost, inden den høstes. Kålbladene skylles grundigt og ribbes, dvs. bladribber og stængler fjernes, så kun bladene er tilbage. Grønkålen koges i sulesuppen til den er faldet helt sammen. - Kogetiden varierer fra 1-5 timer alt efter tradition. - Når kålen er lettere afkølet "krøstes" den - kålen tages fra gryden i håndstore boller, væsken klemmes ud af kålen og bollerne formes, og bollerne fryses ned.
Når grønlangkålen skal spises skæres de let optøede boller i centimetertykke skiver. De hakkede boller varmes op og der tilsættes fløde, der så opsuges i kålen. - Der er altså ikke tale om melstuvning og andre uhyrligheder!!!
Jeg har fået et par henvendelser angående brugen af husholdnings-vaskemaskiner til afvanding af kålen. Metoden går ud på, at den kogte ikke-afvandede kål kommes i en stofpose f.eks. et gammelt dynebtræk. Denne pose kommes i vaskemaskinen, der så sættes til at centrifugere.
Metoden kan sikkert anvendes som en slags grov-afvanding inden den endelige fin-krøstning. Og selvom moderne vaskemaskiner søger at afbalancerer indholdet inden centrifugering, skal man nok ikke køre med for store mængder af gangen. Og man skal huske at anvende en solid pose!
Når man anvender store hjemmelavede boller beregnes 1 bolle pr. pers. Ved købeboller kan man roligt beregne 2-3 boller pr. person, da disse som regel er mere vandede end hjemmelavede boller. - Ofte kan de med fordel 'dampes' lidt ind, inden fløden kommes i. - Og er bollerne hjemmelavede og kogt i sulesuppe, kan man roligt spare lidt på fedtstoffet. - Efterfølgende opskriften på ægte Vendsysselsk Grønlangkål:
Ingredienser til 4 personer:
  • 4-8 grønlangkålsboller*
  • 2 spsk. svinefedt**
  • 2 spsk. smør**
  • 1-2 dL fløde
  • Sukker og salt
Fremgangsmåde:
  1. Smelt fedt og smør i en pande eller en jerngryde.
  1. Hak bollerne groft og hæld dem ned til fedtstoffet (Er der tale om frosne boller, bør de ikke tøes helt op, så er de nemmest at hakke) .
  1. Varm kålen igennem (endelig ikke brænde på) og tilsæt fløde til en passende svampet,- men ikke sjasket,- konsistens.
  1. Smag til med sukker og salt. (Ikke peber)
Tilbehør varierer en del rundt om i Vendsyssel,
men som oftest serveres grønlangkål med:
  • Kold kogt flæsk, sylte og kold kogt julemedister
  • Lun skinke - og hamburgerryg kan evt. serveres til
  • Brunede kartofler
  • Rugbrød, sennep og syltede rødbeder
  • Og selvfølgelig snaps og øl.

Takk til Leif Bach-petersen og god fornøyelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar