mandag 2. april 2012

Økologiske og vanlige egg smaker likt

På nettavisen til GD kan man lese resultatet av en smakstest utført av matforskningsinstituttet Nofima, som konkluderer at det ikke er smaksforskjell på vanlig og økologiske egg.

GD: Økologiske og vanlige egg smaker likt

Jeg har egne høns, ikke fordi jeg tror at eggene nødvendigvis smaker bedre, men fordi jeg sterkt misliker måten vanlige "industriegg" blir produsert på. Det primære argument for meg er dyrevelferd og de implikasjoner produksjonen har for det omgivende miljø.

Matforskningsinstituttet Nofima har en forretningsidé på deres nettside:

"Forretningsidé

I samarbeid med våre kunder leverer vi internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Våre kunder og bransjeorganisasjoner kommer fra:
  • Akvakulturnæringen
  • Fiskerinæringen
  • Land- og havbasert matindustri
  • Ingrediensindustrien
  • Farmasøytisk industri"

Med disse oppdragsgivere og med fremme av industrimat som et erklært mål tillater jeg meg å ha en viss porsjon skepsis til både forskning og synspunkter som måtte fremkomme.

Nofima skriver på sin nettside: "Nofimas sensoriske panel på Ås har vurdert hvordan egg skiller seg fra hverandre rent objektivt, og ikke hvilke som er best." og "De trente dommerne fant ingen lukt eller smaksforskjeller mellom eggene."

Hvordan kan disse mennesker "rent objektivt" bedømme slike egenskaper? Dersom det virkelig var objektivt, hvorfor da ha 15 dommere, da hadde det vel holdt med en. Hvordan kan det komme seg at de skriver at de ikke har vurdert hvilke som er best, når de samtidig sier at det ikke er forskjell?

Jeg vil oppfordre de som har mulighet til å holde høns selv til faktisk å gjøre det. Det er en enkel og morsom hobby, som gir egne egg på bordet, gjødsel til hagen og mye underholdning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar