torsdag 16. juli 2015

En drøm virkeliggjøres

Jeg hadde et 10 kvm drivhus i min hage i Danmark, men her har andre ting blitt prioritert. I år hadde vi en kald og våt vår og selv den tidlige salat nektet å spire, hvilket gjorde at jeg besluttet at nå var tiden inne til å får virkeliggjort drømmen om er drivhus.
Vi har en kort men intens sesong her med kalde netter egentlig hele året, så her er et drivhus nyttig ikke bare for de mer eksotiske planter, men for å kunne forkultivere nesten alt og på den måten få mest mulig ut av den korte sommer.
I tillegg er jeg en stor elsker av å ha tilgang til friske krydderurter, men tross beskyttende tiltak så er det stort sett bare gressløk, løvstikke og mynte som overlever vinteren. Med et drivhus, som jeg vil holde frostfritt gjennom vinteren åpnes for å kunne ha det meste i potter. Det kan da stå ute om sommeren og flyttes inn i drivhuset på høsten, slik at plantene overlever vinteren i tillegg til at det kan høstes friske krydderurter  gjennom høst, vinter og vår.

Valg av drivhus
Her på Innlandet er det kulde og snø, som er utfordringene mens vind er et mindre problem. Jeg ønsket et solidt drivhus og siden jeg vil holde det godt over frysepunktet gjennom vinteren ønsket jeg kraftige polykarbonateplater og en størrelse som rekker til både dyrkning og en liten sitteplass "i det grønne". Mitt valg falt på et luxus 14,5 kvm. fra Hobbydrivhus. Valget var primært basert på følgende: En formodet solid konstruksjon som tåler de snømengder vi har, 10 mm polykarbonatplater, hengslet dør, størrelse og mål som passet mitt behov og en fornuftig pris i forhold til sammenliknbare alternativer.

Samling av drivhuset
Jeg var imponert og overrasket over at drivhuset var ganske enkelt og i grunnen problemløst å samle. Enhver som har erfaring med flatpakkede møbler vil forvente et lite helvete ved utsikten til å samle et flatpakket 15 kvm. drivhus. Et godt forarbeid i form av et fundament som var spot on i water og identiske kryssmål er å anbefale, men derfra var det forbløffende lett og jeg gjorde alt alene bortsett fra samlet ca. 15 min holdehjelp til å reise vegger og gavler.
Fundament
Egentlig kunne jeg ha tenkt meg et muret/støpt fundament for å øke sidehøyden, men jeg var samtidig utålmodig og ønsket ikke å bruke all energien på fundamentet. Kompromisløsningen ble en sokkel fra leverandøren. Jeg fjernet jorden til passende dypde, boret huller til støperør (4 i hver side) og etterfølgende ble det lagt fiberduk, pukk, 50mm XPS plater og fliser. Jeg brukte dekorstein langs kanten for å gi avrenningsmulighet og for å slippe å tilpasse fliser.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar