søndag 24. juli 2011

Grønnsakshagen

I vår handlet det om å få ferdig hønsegården og få ryddet jordet bak huset, slik at hestene kan være der i vinter. Dessverre har grønnsakshagen blitt forsømt i år, men 4 høybed er plantet til med foskjellige grønnsaker. Nytt for i år er knutekål, som jeg aldri tidligere har dyrket. Den violette sort, Brassica oleracea blaro, er nå høstmoden og skal bli spennende å prøve. Den hvite sort, superschmelz, kan etter sigende bli opptil 10 kg stor, men utvikler seg ikke like fort som den violette. Jeg hadde litt problem siste år med insektangrep på kålen, men i år har jeg ikke funnet en eneste larve på noen av kålplantene.

Knutekål Blaro
Knutekålen er årets grønnsak

Jeg skal absolutt fortsette med knutekål i grønnsakshagen, da den har vist seg lett å dyrke, ha kort utviklingstid og lite insektsangrep. I tillegg er bladene svært populære hos hønsene.

Palmekålen


Har allerede spist første palmekålsalat


Unge palmekålblader strippet og fint snittet blandes med god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper, feta eller parmesanost og evt. hakket hvitløk. Skal trekke et kvarters tid. Godt til stekt kjøtt og kål er supersunt.


Årets første squash


Bare en squash så langt

 

Jeg har et helt høybed med squash og gresskar, og plantene er fine, men det er nesten utelukkende hanblomster så langt. Vet ikke om det har sammenhang med det kalde og våte vær, men håper at det snart kommer frukter. Det er dessverre ikke lenge til vi kan risikere kalde netter heroppe. Vi hadde en natt i juli med bare 2 grader målt ved husveggen. Drivhus står høyt på ønskelisten, men det er en del som må prioriteres høyere, så det kan drøye et par år.

2 kommentarer:

  1. Deilig å lese om grønnsakshagen midt opp i det bisarre og uvirkelig som har rammet Norge og verdensamfunnet de siste døgnene. Enkel salat med gode råvarer er alltid smakfullt :-)

    SvarSlett
  2. Det er lite som slår å få smaken av sol i munnen :)

    SvarSlett