mandag 15. august 2011

Løkkompott og rotmos av knutekål

Løkkompott à la Camilla Plum

Løgmarmelade og hele bagte løg: "Løgmarmelade er noget så simpelt som bløde løg kogt til tyk marmeladekonsistens med en god eddike, mørkt sukker, krydderier som timian, hvidløg, chili og enebær."

Jeg bruker vanlig brun farin, chili og masse pepper, men ikke enebær og timian, da jeg synes løksmaken i seg selv er fantastisk.

For den som er glad i mat er programmene og Camilla Plums side en kilde til inspirasjon.

Om knutekål

Som omtalt tidligere på bloggen, har jeg i år for første gang dyrket knutekål. Jeg har tidligere av ren nysgjerrighet kjøpt knutekål og brukt som wokgrønnsak, hvilket den er glimrende til, men ellers har jeg ikke hatt noe forhold til knutekål. Å dyrke vanlig kål er en utfordring og jeg har valgt det bort, men knutekål har vært en ren fornøyelse. Den utvikler seg rask og insektangrep har ikke vært et problem. Sorten jeg har dyrket er Brassica oleracea blaro, som er violett. Jeg har prøvd en hvit sort også, men den er langt senere i utviklingen og tar mye mer plass.

Jeg er en stor fan av rotfrukter, men må innrømme at jeg er skeptisk til diverse roer, kålrabi og liknende som jeg ofte synes lukter cellulose og smaker papirmasse. Strengt tatt er kanskje ikke knutekål en rotfrukt, siden det er den overjordiske del av stilken som danner "rotfrukten".
Jeg har googlet etter oppskrifter med knutekål og i går testet jeg denne.

Rotmos à la Tom-Victor Gausdal

Det er jo ved å bli tid for rotfrukter og de tungere kjøttretter, som gjerne skal stå og simre og dufte i kjøkkenet hele dagen. Litt ut på høsten skal jeg lage min variant av hele oppskriften, men i går brukte jeg bare rotmos-oppskriften til stekt kjøtt.


"Rotmos:

400 g skrelt knutekål, kålrot, persillerot, pastinakk eller en blanding av flere

2 ss smør

3-4 ss god olivenolje

finrevet skall av 1/2 sitron

1 ts wasabi eller pepperrot

salt


Rotgrønnsakene deles i biter og kokes helt møre i vann. Hell av og damp vekk væsken. Kjør i mikser sammen med smør og olje, smak til med wasabi, salt og sitronskall."

Min kommentar: Brukte bare ren knutekål ca. 600g fra hagen og frisk pepperrot nokk nærmere 1 ss enn 1 ts og den kunne tåle mer etter min oppfattelse. Rev litt pepperrot på toppen. Smaken av knutekål var veldig mild og fin og uten antydning av cellulosesmak. Kombinasjonen av sitronskall, pepperrot og den milde knutekål fallt i smak. Det er veldig viktig at roten er avdampet for det er på den vandige side.

1 kommentar:

  1. Nam nam.....kjenner nesten smaken av pepperot :-). Plum har inspirerende oppskrifter, men mitt bakverk blir ikke helt som hennes ;-). Nyt naturens høste-tid.

    SvarSlett