søndag 28. november 2010

Matglede og ideologi


Fra barnsben har kjøkkenet vært favorittrommet. Jeg var alltid å finne på kjøkkenet når bestemor, mor og ikke minst Ruth, som var mor til min barndomsvenn Asgeir, var på kjøkkenet. På TV var "Conrad og Aksel" et favorittprogram. De startet "TV-køkkenet" i 1966. Så kom studietiden, som handlet om alt annet enn mat, men halvveis i studiet fikk vi vårt eget kjøkken. Det ble mye "sydlandsk" i den tid, og jeg tror ikke det kom en rett på bordet, som ikke inneholdt rikelige mengder hvitløk. Keith Floyd med sitt omreisende kjøkken var en inspirator og senere Jamie Oliver. For noen år siden så jeg mye på BBC Food, og her var det som fenget mest, de som produserte mat av lokale råvarer, og spesielt Hugh Fearnley-Whittingstall og hans "River Cottage", som utover det gastronomiske også introduserte et moment av selvforsyning. Det ble fulgt av "det ny nordiske kjøkken", som nå er "hot" og jeg tror at fokus på de lokale råvarer bare vil øke. Kortreist mat av høy kvalitet og med miljøprofil er fremtiden.
Fra våren blir det høns og forhåpentlig også gjess i Snekkerhagen. Vi er glade i kylling, men butikkens broilerkyllinger kommer ikke inn i dette hus.


En forsmak av jul

I går sto det ribbe på menyen. Jeg skulle ønsker jeg kunne skrive at den var både kortreist og hadde hatt et eksemplarisk bra liv, men siden det er en vanlig tynnribbe fra Coop Megas kjøledisk, så er det neppe tilfellet.
Lekker ble den dog, ikke minst takket være oppskriften på "langsom ribbe" i boken "Ekte mat", se nedenfor, av Andreas Viestad. Boken er nylig utkommet og representerer på beste måte det ny nordiske kjøkken. Han formidler en smittende glede ved å bruke egenprodusere råvarer uten at det er en selvforsyningsbok. Matlagingen og måltidet er kulminasjonen på en lang prosess, som gir en ekstra nytelsesdimensjon.

Ekte mat


Anbefaler denne bok av Andreas Viestad


En annen bok, som jeg har lyst å anbefale er "Almanak" av Claus Meyer, som er en av initiativtakerne bak det ny nordiske kjøkken. Boken er nettopp utkommet og er et digert verk på 2,7 kg og 700 sider spekket med gode oppskrifter inspirert av årtidens råvarer hvorav en god del er fra naturens spisekammer.

Almanak


Et digert verk av Claus Meyer

Almanak


2,7 kg med matideer for hele året


Jeg vil langsomt men sikkert bygge opp mitt eget "spisekammer" i og omkring Snekkerhagen, og jeg vil glede meg ved å gjøre det.
Industrimat er dessverre det norske butikker flest har å by på, og det er ikke lett å være en bevisst forbruker, når du reellt har få eller ingen valgmuligheter. Jeg har øynene med meg på butikken, men jeg har tilgode å se en økologisk sitron eller en fersk økologisk kylling i en norsk butikk. Det var bare eksempler på ting, som er basisråvarer, men likevel ikke finnes tilgjengelig, slik at jeg kan foreta et valg. 
For en mann som er over middels glad i rotselleri, er det også et stadig irritasjonsmoment at rotselleri selges i latterlig små biter. I Danmark handlet jeg selleri, purre, løk, rødbeter osv. hos den lokale bonde. I låven var det et bord med alt, en fantastisk duft av friske grønnsaker og en kasse hvor man la pengene for det man kjøpte.

Det er mye fokus på sunn kost, men sunn har i denne forbindelse et noe snevert fokus. Sunnheten sikter til den som spiser maten, og tar utgangspunkt i fordelingen av karbohydrater, proteiner og fett. Sunn mat betyr dessverre ikke at dyret du spiser var spesielt sunt, ei heller at frembringelsen var sunn for det omgivende miljø. Kanskje det var på tide at forbrukene tok initiativ og forlangte bedre matvarer? Slutt å kjøp egg fra burhøns og broilerkyllinger fra Prior etc. Har ikke din butikk det du vil ha, så snakk med innehaveren eller finn en annen butikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar