mandag 24. desember 2012

Jul i Snekkerhagen

Ribben er i ovnen. Surkål og rødkål er på komfyren og skal bare smakes til. Risalamanden er ferdig og står på kjøl. Mandelpotetene kokte jeg i går, så de skal bare pilles og sukkerbrunes mens kraften fra ribben koker inn og blir den lekreste saus. Så skal det bare komplementeres med smørdampet rosenkål, god sennep og cornichons, så er bordet dekket. Glemte nesten en god og fyldig rødvin til maten og portvin til risalamanden. Jul er fantastisk!Risalamanden er litt alternativ i år fordi jeg prøver å ha i grovt revet konfektmasse i tillegg til vanilje og grovt hakkede mandler. 900 g risengrøt, en vaniljestang, 100 g revet marsipan/konfektmasse, 150 g grovt hakkede mandler, og en halv liter pisket kremfløte servert med kald kirsebær kompott. En klassiker som er en av mine absolutte dessertfavoritter.
Jeg spiser vanlig rødkål, som dog i anledning av julen er krydret med en stjerneanis og en kanelstang og kokt med like deler appelsinsaft og rødvin, ca. 1 dl av hver. I år laget jeg surkål på rødkål. Denne er kokt med vann og karve og eplecidereddik. 2 slags kål på et stort hode og surkål på rødkål kan anbefales.
Ingen jul uten "sneøl" og ingen mat uten frk. Jensen. For de uinnviede er frk. Jensen en dansk kokebokklassiker, som har alle grunnoppskrifter man trenger, helt plain uten et eneste bilde.
Mens husfar får seg en "sneøl" er barna ute og lufte seg litt, så de ikke ser at det nytes alkoholiske drikke før klokken fem.
Slik ser ribben ut halvveis i stekingen. Jeg steker den ad modum Andreas Viestad, som omtalt i et tidligere innlegg her på bloggen.
Det er jul! En helt alminnelig mandag hvor vi alle samles om våre tradisjoner og er fylt av glede og forventning  gjør denne dagen til noe helt spesielt, som bringer barnet og gleden frem i oss midt i en kald og mørk tid. Gledelig Jul allesammen!


2 kommentarer:

  1. Hvor ser det dog lækkert ud - og en spændende variation af risalamande! Jeres winter wonderland fuldender julen. Her hos os var Frøken Jensen også med i køkkenet i går. Rigtig glædelig jul!

    SvarSlett
  2. Tak, Madame! Jeg tror ikke jeg havde mærket nogen forandring med risalamanden, havde jeg ikke vidst det, men god var den i går og resterne dagen efter er heller ikke at foragte.
    jeg glæder mig til at prøve perlebyggen i nøddeskum, men det kunne jo ikke blive på selveste juleaften ;-)
    Rigtig God Jul til jer!

    SvarSlett